Somaliassa vahvistetaan toimittajien järjestäytymistä ja naistoimittajien asemaa

20 kesä, 2019

Suomessa vieraillut Somalian journalistiliiton pääsihteeri Moalimuu haluaa parantaa toimittajien asemaa Somaliassa, joka on edelleen yksi vaarallisimpia maita olla journalisti.

Moalimuu (vas.) yhdessä Vikesin kouluttajan Abdi Mussen ja toimittaja Mohammed Bakistaanin kanssa Maailma kylässä -festareilla.Somalian journalistiliitto järjestää Vikesin kanssa kesällä ja syksyllä koulutuksia työntekijöiden oikeuksista. Liitto vierailee myös yhdeksässätoista mediatalossa edunvalvontahengessä – tarkoitus on saada perustettua toimitusosastoja ajamaan toimittajien asiaa.

Somaliassa on edelleen tavallista, että toimittajat eivät saa työstään palkkaa, joten toimittajat joutuvat pakostakin pyytämään rahaa juttujen kohteilta.

”Somalia on myös yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille”, sanoo Suomessa toukokuussa vieraillut liiton pääsihteeri Mohammed Moalimuu.

”Toimittajia otetaan kiinni ja pidätetään ilman syytä. Se aiheuttaa meille paljon päänsärkyjä ja sen pitää muuttua.”

Moalimuu odottaa myös sitä, että syksyllä Suomesta saapuu naistoimittajia kouluttamaan somalialaisia naistoimittajia.

”Se on tärkeä tavoite tälle vuodelle.”

Euroopan kiertue

Moalimuu kävi toukokuussa myös muutamissa muissa Euroopan maissa tapaamassa yhteistyökumppaneita, ay-toimijoita ja toimittajien järjestöjä. Hän tapasi myös Euroopan parlamentin jäsenen Heidi Hautalan (vihr.).

”Olen iloinen Hautalan, entisen kehitysministerin tapaamisesta. Puhuimme Somalian tilanteesta ja selitin hänelle median ja toimittajien tilannetta. Ajamme muutenkin somalialaisten toimittajien asiaa, sillä tavoitteenamme on parantaa ilmaisunvapautta ja toimittajien työmahdollisuuksia Somaliassa”, Moalimuu sanoo.

Hän välitti Hautalan kautta somalialaisten toimittajien kiitokset EU:lle.

”EU ja Suomen ulkoministeriö ovat Vikesin kautta tukeneet hankeitamme. Vikes on tehnyt Somaliassa paljon konkreettisia asioita. He ovat muuttaneet monen toimittajan elämän ja työn”, Moalimuu sanoo.

Maailma kylässä teki vaikutuksen

Moalimuu oli myös vaikuttunut Maailma kylässä -festivaalista.

”En odottanut, että tällainen monikulttuurinen tapahtuma sattuisi vierailuni aikaan. Paljon kirjailijoita, paljon järjestöjä ja paljon ihmisiä edustamassa kukin omaa maataan.”

Moalimuu palaa Somaliaan kokousjärjestelyihin. Kesäkuun lopussa Somalian journalistiliitto järjestää liittokokouksen, joka on suuri ponnistus, kun pääkaupunki Mogadishuun tuodaan toimittajia ympäri maata. Liittokokouksessa käydään läpi toiminnan painopisteitä ja valitaan liitolle johtajat. Moalimuu itse pyrkii jatkokaudelle liiton pääsihteerinä.

Lisää samasta aiheesta