Somaliassa julkaistiin opas journalistien ay-oikeuksista

1 huhti, 2021

Vikesin, ulkoministeriön ja Euroopan unionin tuella tuotettu opas kertoo perusteet ay-toiminnasta ja työntekijöiden oikeuksista. Tehtävää riittää, sillä palkat ovat huonot ja epätasa-arvo suurta.

Kuva: Somalian journalistiliittoSomalian journalistiliitto julkaisi 28. maaliskuuta opaskirjan työntekijän oikeuksista journalisteille.

Vikes ja Somalian journalistiliitto ovat vuodesta 2018 kouluttaneet toimittajia työoikeuksista Euroopan unionin ja Suomen ulkoministeriön tuella, ja opaskirjalla jatketaan tätä työtä.

Oppaassa kerrotaan muun muassa ay-toiminnan ja ammattiyhdistyksen perusteista, työntekijän oikeuksista, työturvallisuudesta ja lakipalveluista, työetiikasta ja lehdistönvapaudesta. Oppaassa ohjeistetaan myös luottamusmiehiä neuvottelu- ja konfliktinratkaisutaidoissa työpaikoilla.

”Tämä opas toimii käsikirjana ja siinä summataan aiempien koulutusten opit”, sanoi Somalian journalistiliiton pääsihteeri Farah Omar Nur.

Julkaisutilaisuudessa kirjaa jaettiin aiempiin koulutuksiin osallistuneille paikallisten mediatalojen uusille luottamusmiehille, ja kevään kuluessa sitä jaetaan toimituksiin ympäri Somalian.

Valtaosa alipalkattuja ilman sopimuksia

Journalistien oikeuksien takaamiseksi Somaliassa riittää tehtävää. Noin 60–70 prosenttia maan journalisteista tekee töitä ilman työsopimuksia, ja yli 90 prosenttia on alipalkattuja. Naisille maksetaan suurimmassa osassa toimituksia vähemmän kuin miehille.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana Somaliassa on avattu useita uusia radioasemia, mutta suurin osa niistä on heikosti kannattavia, eivätkä ne pysty maksamaan kunnollisia palkkoja. Alle puolella journalisteista on alan koulutus. Minimipalkoista journalisteille ei ole sovittu.

Näistä syistä Somalian mediassa on varsin yleistä, että journalistit ottavat maksuja juttujen kohteilta.

Radiotoimittaja Fardowsa Mohamed Sahal toivoi, että kaikki Somalian journalistit lukisivat oppaan.

”Sen jälkeen me voimme istua alas toimitusten johtajien kanssa ja saada parannuksia aikaan.”

Lisää samasta aiheesta