Skuuppeja Nepalissa: Korkein oikeus, yliopisto ja sairaala tulilinjalla

22 maalis, 2018

Vikesin ja Tutkivan journalismin keskuksen kouluttamat toimittajat penkovat esimerkiksi väärinkäytöksiä, nepotismia ja plagiointia.

Päätoimittajat ottivat voimakkaasti kantaa oikeuden väärinkäytöksiä vastaan. Kuvakaappaus Ekantipurin sivuilta.

Nepalin Tutkivan journalismin keskusta CIJ:tä voisi syystä kutsua skuuppitehtaaksi. Keskus on varteenotettava yhteiskunnallisen keskustelun herättelijä ja avoimuuden puolustaja. Viime vuonna keskus järjesti Vikesin kanssa digitaalisen tutkivan journalismin kurssin. Kurssin jutuista ainakin puolet ovat nousseet valtakunnallisiksi skuupeiksi.

Eniten keskustelua on herättänyt juttu korkeimman oikeuden puheenjohtajasta, joka on ilmoittanut ikänsä eri lailla eri asiakirjoihin. Kun CIJ:n jutussa todettiin, että puheenjohtaja Gopal Parajuli on itse asiassa jo eläkeiässä, tämä suivaantui. Parajuli vaati, ettei hänestä saa kirjoittaa kriittisesti ja halusi itseään koskevat jutut ennakkosensuuriin. Nepalin lehdistöneuvoston hän yritti määrätä asemansa perusteella tutkimaan artikkelia.

Juttu ja tuomarin ikä ja käsitys sananvapaudesta levisivät nopeasti valtakunnan lehdistössä. Päätoimittajat, myös CIJ:n Shiva Gaunle, kommentoivat puuttumista sananvapauteen eri medioille.

Rohkeasti väärinkäytöksiä esiin

Skuuppikimara jatkuu lukuisilla jutuilla vallan väärinkäytöstä ja muista ongelmista.

  • Nepotismia valtion virastossa: Viranomaisen uskottavuus joutui kyseenalaiseen valoon, kun Makar Shrestha kirjoitti, että 31 avioparia työskentelee samassa byroossa. Keskustelua syntyi runsaasti.
  • Laajamittaista plagiarismia maan vanhimmassa yliopistossa: professoritkaan eivät selvinneet tästä kuivin jaloin. Pramod Acharyan paljastusten jälkeen asetettiin komitea, joka päätti kopioinnin paljastavan ohjelmiston hankinnasta yliopistolle. Kopioinnin vastainen asetus on myös annettu.
  • Vanhusten sosiaaliturva viedään Humlassa: Nabaraj Mahatara raportoi kaukolännestä, miten kuolleilta otetuin ja väärennetyin sormenjäljin nostetaan vanhusten sosiaalitukia. Jutun jälkeen korruption vastainen elin ohjeisti virkamiehiä ja aluejohto perusti tutkintakomitean. Myös paikallishallinto haluaa toimiin.
  • Nepalin armeija grynderinä: historiallinen rakennus sai väistyä liiketilojen tieltä. Armeija julkaisi kannanoton pian Rameshwar Boharan jutun jälkeen. Muut mediat tekivät aiheesta runsaasti seurantajuttuja. ja asia on noussut yleiseksi huolenaiheeksi. Seurantajutut suurissa medioissa ovat kiihdyttäneet keskustelua entisestään: asialla ovat ainakin olleet Kantipur-päivälehti, Himal Khabar Patrika, Nepali Times ja Kathmandu Post.
  • Turhia kuolemia synnytysosastolla: viisi nuorta äitiä kuoli sairaalan huolimattomuuden vuoksi, kirjoitti Pramod Acharya. Terveysministeriö valpastui, mutta toimenpiteitä odotellaan.

Vikes tukee Nepalin Tutkivan journalismin keskusta. Yhdessä paikallisia toimittajia koulutetaan digitaaliseen tutkivaan journalismiin, multimediaan ja online-tuotantoon.

Teksti: Eeva Simola

Lisää samasta aiheesta