Sandinistien iskujoukot mielenosoittajien ja toimittajien kimppuun Nicaraguassa

26 huhti, 2018

Loukkaantuneiden joukossa on useita toimittajia ja yksi heistä on Vikesin kumppanimedian Onda Localin toimittaja Julio López.

Nicaragualainen itsenäinen lehti La Prensa uutisoi protesteista ja väkivallasta. Sandinistipuolueen media on luonnollisesti hiljaa.Väkivaltaisuudet Nicaraguassa saivat alkunsa eilen päivällä, kun Ortega-Murillon hallituksen värväämät eräänlaiset iskujoukot, turbas sandinistas, rahdattiin häätämään kaduilta hallituksen eläke- ja sosiaaliturvaleikkauspäätöksiä vastustavia kansalaisia, voittopuolisesti eläkeläisiä ja opiskelijoita.

Paikalle tuodut nuorisojoukot pyrkivät estämään mielenosoitukset ainakin Managuassa, Matagalpassa ja Leónissa. ”Yhtenäisinä voittojen tiellä” -paitoihin puetut nuoret käyttivät aseinaan nyrkkien lisäksi kiviä, keppejä ja teräaseita.

Vuodesta 2007 lähtien maata hallinnut Ortega-Murillon pariskunta on alusta lähtien käyttänyt näitä vandaali- ja rikollisjoukkioita hajottamaan kaikki hallituksen vastaiset mielenilmaukset. Maassa on nollatoleranssi kaikelle presidenttiparin toimien arvostelulle.

Usein joukkioiden erityisenä kohteena ovat tapahtumia seuraavat toimittajat ja kuvaajat. Väkivallalla hallitus pyrkii mitä ilmeisemmin estämään itsenäisen uutisoinnin, jossa kritisoidaan presidenttiparin tai hallituksen toimia.

Keskiviikon mielenilmauksissa loukkaantumisten lisäksi muun muassa kuvatoimisto AP:n ja paikallisen tv-kanava 100 % Noticiasin kuvaajilta vietiin kamerat.100 % Noticias dokumentoi toimittajien kameroiden varastamisetVakavimmin toimittajista loukkaantui Vikesin kumppanijärjestön Onda Localin toimittaja Julio López, joka päähän osuneen iskun takia menetti useiksi tunneiksi muistinsa. Hän on viettänyt yön sairaalassa ja on lääkärin mukaan paranemaan päin.

”Hän kysyi jo, että minne hänen puhelimensa on kadonnut”, kertoo Julion kollega Duyerling Ríos huojentuneena. Hän sanoo, että ensimmäisenä tunteina López ei muistanut edes nimeään.

Ortega-Murillon perheellä ja sandinistipuolueella on hallussaan suurin osa maan medioista ja niissä ei protesteista tietenkään kerrota.

Hyvä esimerkki tästä on tämän päivän uutinen sandinistipuolueen digilehti 19 de Juliossa, jossa eilisen tapahtumat on käännetty päälaelleen. Jutun otsikon mukaan kansa on ”Jatkuvalla liikekannalla puolustaakseen sosiaaliturvan saavutuksia”. Kuvassa näkyy samaa nuorisoa t-paidoissaan ja nyrkit ilmassa – yhtenäisyyden merkkinä tietty.

Teksti: Kimmo Lehtonen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.