Ponnistelut näkyvät – media-alan ammattiliitto yhdistää väkeä Tadžikistanissa

28 tammi, 2015

Media-alan järjestäytyminen etenee Keski-Aasiassa. Tadžikistanissa valmistaudutaan riippumattoman media-alan ammattijärjestön valtakunnalliseen kokoukseen. Näin kertoo Vikesin kumppani, tadžikistanilaisen sananvapausjärjestö NANSMITn johtaja Nuriddin Karshibojev.

-Ammattiyhdistyksen välttämättömyys on tunnustettu jo kauan, sanoo puolestaan Asia –mediayhtiön edustaja Azamhon Akbarov Asia-Plus verkkolehden haastattelussa. Viikonvaihteessa uuden alueellisen liiton perustamisesta raportoitiin Pohjois-Tadžikistanista Hudzanissa, Sogdiskin alueella.

Kattojärjestön koolle kutsuminen on edistynyt vauhdilla sen jälkeen, kun ensimmäiset jäsenet rekisteröitiin alueelliseen ammattiyhdistyksekseen Hatlonin alueella. Kurgan-Tjuben kaupungissa jaettiin painetut jäsenkortit uusille jäsenille tammikuussa.

Akbarov huomioi, että eri aloilla mediassa työskentelevien parissa on pidetty välttämättömänä sellaisen organisaation perustamista, joka huolehtii työsuojelusta ja työntekijöiden oikeuksien turvaamisesta.

-Saatuamme organisatoriset asiat hoidettua myös pääkaupunki Dushanbessa, pidämme valtakunnallisen media-alan ammattijärjestöjen perustavan kokouksen. Tavoitteena on edistää työlainsäädäntöön ja sosiaaliturvaan liittyviä käytäntöjä, Karshibojev sanoo.

Vikes on tukenut vuosia Keski-Aasiassa toimittajien järjestäytymistä. Työntekijöiden uusi ammattiliittoja ei ole aiemmin onnistuttu rekisteröimään virallisiksi toimijoiksi.

Karshibojev uskoo, että lähikuukausina uuden ammattijärjestön jäsenmäärän odotetaan nousevan jopa 250 henkilöön. Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että Azerbaidžanin ja Georgian riippumattomilla media-alan ammattiyhdistyksillä molemmilla noin 150 jäsentä. Kansainvälisen journalistijärjestön jäsenyys edellyttää maksavia jäseniä.

Entisen Neuvostoliiton alueella toimii myös vanhoja ammattiyhdistyksiä. Niille on yleensä jäänyt kiinteistöomaisuus. Ne eivät kuitenkaan ole olleet ajaneet työntekijöiden tärkeiksi kokemia asioita.

Nykyisin Tadžikistanin media-alan työntekijät ovat muiden alojen ammattiliittojen jäseniä, mutta sellaista liittoa, joka huolehtisi työntekijöiden työoikeudellisesta asemasta ei ole olemassa. Tämän takia pidetään välttämättömänä saada aikaan toimiva järjestelmä, jossa liitto voi huolehtia niin ammatissa aloittavien kuin jo kokeneempien oikeuksien puolustamisen.

Vikesin kumppaneina Keski-Aasiassa olevat sananvapausjärjestöt kuten Nansmit tekee edelleen sananvapautta koskevia seurantatutkimuksia ja toteuttaa erilaisia kansainvälisesti rahoitettuja koulutusohjelmia toimittajille. Kouluttajina on kokeneita journalisteja ja juristeja.

Teksti: Keski-Aasian hankekoordinaattori, media-asiantuntija Jarmo Koponen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.