Palkintoja ja huomionosoituksia CIJ:n toimittajille Nepalissa

30 marras, 2018

Vikesin nepalilaisen yhteistyökumppanin Tutkivan journalismin keskuksen toimittajilla menee hyvin. He saavat juttujensa hyvän leviämisen ja vaikuttavuuden lisäksi erilaisia tunnustuksia.Opetusministeri Dhana Kumari (vas.) ojensi journalistipalkinnon Basant Pratap Singhille. Kuva: Bidhya RaiVikes tukee Nepalissa Tutkivan journalismin keskusta (Centre for Investigative Journalism, CIJ), joka koulii maahan tarkkasilmäisiä ja osaavia toimittajia.

Lasten oikeuksia puolustava järjestö palkitsi syksyllä toimittaja Nimendra Shahin hänen lapsityövoimaa koskevista reportaaseistaan. Niitä on julkaistu CIJ:n omien sivujen lisäksi muun muassa Nepali Timesissa.

Shahin tarina köyhimmille tarkoitettuja sosiaalitukia kalastelleista entisistä poliitikoista puolestaan julkaistiin sekä CIJ:n verkkosivuilla että Himal-viikkolehden kansijuttuna.

Nepalin kaukolännessä Bajurassa työskentelevä Shahi oli Vikesin tukeman ja CIJ:n järjestämän tutkivan digitaalisen journalismin kurssin toinen priimus 2018.

Toinen priimus, Bidhya Rai, yksi tämänvuotisen kurssin seitsemästä naisosallistujasta ja ensimmäinen priimukseksi valittu nainen. Multimediatoimittajana Kantipurissa työskentelevä Rai kirjoittaa sosiaalikysymyksistä. Hänen juttujaan esimerkiksi alkoholikaupasta ja kiistoista vuokra-asuntomarkkinoilla voi lukea englanniksi CIJ:n sivuilta.

Kaukolännen vahva ääni palkittiin

Vikesin ja CIJ:n hankkeen tavoitteita on ollut tuoda alueelliset kysymykset ja äänet kuuluviin Nepalissa. Niitä on raportonut moni koulutettumme, myös kaukolännessä Bajhangissa asuva ja työskentelevä toimittaja Basant Pratap Singh.

Huhtikuussa hän sai Chautari Nepalin eli alan suurimman liiton palkinnon työstään. Helmikuussa hänet palkittiin Kantipur-mediaryhmän parhaana aluereportterina. Palkinto jaettiin Kantipur Media Groupin 25-vuotisjuhlassa helmikuussa 2018.

Tammikuussa 2018 Basant sai opetusministeriön ja Nepalin journalistiliiton aktiivisen toimittajan palkinnon opetusalaa koskeneista jutuistaan. Sen luovutti hänelle opetusministeri Dhana Kumari.

Useammalle Vikesin tukemalle kurssille osallistuneella Basantilla on kandintutkinto maaseudun kehittämisessä. Hän raportoi myös tyttöjen ja naisten asemasta, dalitien ja muiden köyhimpien ihmisryhmien velkavankeudesta ja muista aiheista kaukaisilta vuoristoseuduiltakin. Joskus hän joutuu patikoimaan viikonkin yhteen suuntaan reportaasimatkoillaan.

Kesällä 2018 hän kirjoitti muun muassa tiehankkeiden pahentamasta eroosiosta ja maanvyöryistä. Niissä on kuollut kymmeniä ihmisiä. Moni pienviljelijä on menettänyt peltonsa, kotieläimensä, asumuksensakin.

Päätoimittajalle ansiomerkki presidentiltä

Nepalin tutkivan journalismin keskuksen päätoimittaja Shiva Gaunle sai syyskuussa 3. luokan ansiomerkin. Sen ojensi hänelle Nepalin presidentti uuden perustuslain vuosipäivänä.

Shiva Gaunle sai äskettäin myös palkinnon toiminnastaan Nepalin journalistiliiton entisenä puheenjohtajana ja Tutkivan journalismin keskuksen päätoimittajana. Palkinnon myönsi teksasilainen Hem-Sarita-säätiö lehdistöneuvoston edustajan Tirtha Koiralan ehdotuksesta.

Samaan aikaan Nepalin uusi rikoslaki, keväinen yhteiskuntasopimus ja toiminnallaan myös pääministeri KP Sharma Oli osoittavat monin tavoin kielteistä suhtautumista toimittajien työhön. Toimittajien työskentelyä yritetään jopa kriminalisoida. Siihen on puuttunut Kansainvälinen journalistiliittokin.

Toimittajien vapaus sisältyy Nepalin perustuslakiin vuodelta 2015.

Teksti: Eeva Simola

CIJ:n toimintaa tuetaan Vikesin ja ulkoministeriön hankkeella. Myös yksityisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit tukea naistoimittajien työtä Nepalissa täällä.

Lisää samasta aiheesta