Nuoret ajavat parempaa journalismia siirtolaisuudesta

21 helmi, 2017

Virolainen kehitysyhteistyöjärjestö Mondo, Vikes ja Latvian Humana järjestivät 16.–19. helmikuuta nuorille toimittajille ja toimittajaopiskelijoille #BetterNewsMedia-nimisen talvikoulun siirtolaiskysymyksistä Pärnussa. Koulutus oli lähtölaukaus useille mediakampanjoille.

”Ihmiset eri aloilta tulivat yhteen tarttuakseen kampanjoiden keinoin pakolaisista kertovaan negatiiviseen uutisointiin”, osallistujat kirjoittivat Facebookiin yhteisenä julkilausumanaan kurssin päätteeksi. ”Ei saa unohtaa olla kriittisempi, analyyttisempi ja avoimempi, kun kuluttaa tietoa. Etsikää mediasta monimuotoisuutta!”

Kampanjakurssi toi yhteen viitisenkymmentä nuorta, opiskelijaa ja opettajaa Suomesta, Virosta, Latviasta ja muutaman Liettuastakin. Maaryhmien sisällä kansalaisuudet vaihtelivat vielä Saksasta Somaliaan ja Tanskasta Kurdistaniin.

Nuoret saivat itse tunnistaa ja äänestää teeman, josta jokaisessa maassa alettaisiin kampanjoida. Ongelmaksi tunnistettiin se, miten siirtolaisia kohdellaan työelämässä epätasa-arvoisesti, ja miten mediassa heitä kohdellaan puolueellisesti.

Ongelma on kaikille maille yhteinen, mutta käytännön kampanjat maissa ovat erilaiset. Virolaiset aloittavat esimerkiksi videokampanjan, jolla 16–19-vuotiaita herkistellään lukemaan muutakin kuin otsikot. Latvialaiset taas tehtailevat 15–25-vuotiaille tuulesta temmattuja klikkiotsikoita, joita klikkaamalla päätyy ”lankesit valeuutiseen” -sivustolle, jossa kerrotaan siirtolaisuudesta tarkistettuja faktoja.

Suomen maaryhmä aikoo niin ikään tehdä videokampanjan siitä, miten pakolaistaustaiset toimittajat toimivat työelämässä Suomessa. Se pyritään linkittämään Vikesin jo olemassa olevaan siirtolaistoimittajien ”Why don’t you ask us” -kampanjaan ja tekijöihin.

Videoita ja tempauksia alkaa kevään mittaan ilmestyä sosiaaliseen mediaan. Niitä voi seurata aihetunnisteella #BetterNewsMedia

Teksti ja kuva: Esa Salminen

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.