Nicaraguan presidentti Ortega vahvistaa mediaomistustaan

7 tammi, 2016

Confidencial-lehden tietojen mukaan kanava 22 on jo viides presidenttiperhe Ortega-Murillon suoraan omistukseen siirtyvä kansallinen tv-kanava Nicaraguassa.

Vuodenvaihteessa Nicaraguan katukuvaan ilmestyivät uudet jättimäiset propagandajulisteet. Kuva: Kimmo Lehtonen, Nicaragua.

Nicaraguan Mediaobservatorion johtajalle Guillermo Rothschuhille kyse on “sandinistipuolueen mediakoneiston vahvistamisesta vaalivuonna”.

“Kaikki tietävät että (kanavan hankkinut) Difuso-mediayritys on (presidentin pojan) Juan Carlos Ortega Murillon omistuksessa ja se keskittyy hallituksen mainonnan ja propagandan tekoon.”

Vähän aikaa sitten kanava 2, toinen jäljellä olleista kahdesta itsenäisestä kanavasta, siirtyi presidenttiperheen yhteistyökumppanin, meksikolaisen mediayrittäjän Ángel Gonzálezin omistukseen.

Yhdessä hän ja presidenttiperhe muodostavat toisiaan täydentävän duopolin nicaragualaisessa mediaomistuksessa. Gonzalesin omistamilla kanavilla ei arvostella Ortegan hallintoa.

“González on mediabisneksessä tehdäkseen rahaa. Daniel (Ortega) haluaa omistukseensa – julkisin varoin hankittuja – tiedotusvälineitä, jotta ne väsymättä myisivät hänen imagoaan eräänlaisena synteesinä Nicaraguan kaikista vallankumoussankareista, kommentoi Confidencial-lehdelle tunnettu toimittaja Alfonso Malespín.

“Samalla tämän toiminnan ympärille muodostuu yksi maan merkittävimmistä liike-elämän yritysryppäistä.”

Perhedynastian kasvavaa valtaa korostavat myös vuodenvaihteessa katukuvaan ilmestyneet uudet jättikokoiset propagandajulisteet. Presidentin rinnalla on niissä nyt myös presidentin puoliso, kansalais- ja viestintäneuvoston koordinaattori Rosario Murillo, de facto maan toinen hallitsija.

Nicaraguassa on parlamentti- ja presidentinvaalit tämän vuoden lopulla. Tarkkaa vaalipäivää ei ole edelleenkään ilmoitettu – kuten ei sitäkään, hamuaako 70-vuotias Ortega vaimoineen jo toiselle suoralle jatkokaudelleen, kaiken kaikkiaan neljälle presidenttikaudelleen.

Teksti ja kuva: toimittaja ja Vikesin hankeasiantuntija Kimmo Lehtonen, Managua, Nicaragua.

Lue myös:
Confidencial -lehden alkuperäinen juttu (espanjaksi)
Kimmo Lehtosen aiempi juttu Nicaraguan valtiollisesta sensuurista: Somessa lyödään kiilaa valtiolliseen sensuuriin Nicaraguassa
Kimmo Lehtosen juttu Suomen Kuvalehdessä 27.12.2015: Presidentin vaimo rakentaa miljoonilla värikkäitä rautapuita köyhän kansan iloksi

Lisää samasta aiheesta