Nicaragualaiset toimittajat: Tutkivaa journalismia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan

12 helmi, 2019

Ilman rohkeaa mediaa ihmisten sekä Nicaraguassa että maailmalla olisi liki mahdoton tietää, mitä Nicaraguassa tapahtuu. Tapasimme kaksi rohkeaa tekijää, jotka sinnittelevät totuuden asialla Nicaraguassa.

Onda Localin toimittajat ovat harvoja, jotka edelleen toimivat nicaraguassa.”Autoritäärisessä maassa media on käytännössä ainoa tapa kansalle ilmaista mielipiteitään”, sanoo Julio Lopez, toimittaja itsenäisestä Onda Local -mediasta.

Nicaraguassa viime vuoden keväällä alkaneiden protestien kohteena oleva presidenttipari Ortega-Murillo on ottanut erityiseksi piinan kohteekseen kansalaistoimijoiden lisäksi maan itsenäisen median. Se on jatkumoa jo vuodesta 2008, jolloin pariskunta valtaan noustuaan lähti luomaan omaa mediaimperiumiaan pyrkimyksenään tehdä maasta yhden totuuden maa.

Sananvapautta ja median toimintaa on sen jälkeen hankaloitettu monin eri tavoin. Myös kokoontumis- ja yhdistymisvapauksia on rajoitettu.

”Yksi turhauttavimmista asioista on tieto siitä, että perustuslaki takaa oikeuden julkiseen tietoon, ja silti hallitus kieltäytyy antamasta tietoa, jotta kansalaiset eivät tietäisi totuutta”, sanoo Lopezin kollega, toimittaja Cristopher Mendoza.

”Nyt me joudumme riskeeraamaan henkemme saadaksemme tietoa, mikä meille kuuluu.”

Tutkiva journalismi tärkeämpää kuin koskaan

”Ilman meidän työtämme ihmisten sekä kansallisesti että kansainvälisesti olisi vaikeaa tietää, mitä Nicaraguassa tapahtui, ja kuinka Nicaraguan valtio surmasi kansalaisiaan”, Lopez sanoo.

Hänestä tutkiva journalismi on nyt erityisen tärkeää, sillä pitää selvittää, mitä Nicaraguassa vuosina 2018–2019 oikein tapahtui – ja tapahtuu edelleen.

Tähän mennessä kuutisenkymmentä journalistia on ajettu maanpakoon, heidän joukossaan maan tunnetuin toimittaja Carlos Fernando Chamorro. Kaksi toimittajaa on vankilassa ja yksi on saanut surmansa. Hän oli Ángel Gahona, nuori itseoppinut journalisti, joka piti omaa paikallista tv-asemaansa Karibian puolella Bluefieldsissä.

Maan sisällä työskentelee kuitenkin vielä joukko rohkeita, voittopuolisesti nuoria journalisteja. Olosuhteet ovat vaikeat ja vaaralliset. Huolimatta valtavasta paineesta ja uhkailusta he tekevät mitä tärkeintä työtä kertoakseen nicaragualaisille siitä, mitä maassa todella tapahtuu.

Onda Local on yksi näistä medioista. Voit tukea heitä ja muita keskiamerikkalaisia toimittajia Vikesin kanssa täällä.

Lisää samasta aiheesta