Nicaraguaan uusi vapaiden toimittajien järjestö

3 joulu, 2018

Kuutisenkymmentä nicaragualaista toimittajaa eri puolilta maata ja päätti lauantaina perustaa uuden Nicaraguan itsenäisten journalistien järjestön yhdistääkseen voimansa.

Ha nacido una nueva organización gremial: “Periodistas y Comunicadores Independientes de Nicaragua”, con el objetivo de contribuir a un ejercicio profesional, con respeto a los derechos humanos, que promueva la libertad de expresión y el derecho a la información. La asamblea fue dedicada al periodista Ángel Gahona, asesinado por la represión del régimen Ortega-Murillo #SOSNicaragua #ElPoderDeLaPalabra

Julkaissut Onda Local Lauantaina 1. joulukuuta 2018

Video: Onda LocalJournalistit työskentevät tällä hetkellä Nicaraguassa kovan paineen alla. Keväällä alkaneista ensimmäisistä hallituksen vastaisista protesteista lähtien journalistit ovat olleet hallituksen silmätikkuina ja jatkuvan agression kohteena. Journalisteja on vangittu, pahoinpidelty ja uhkailtu.

Nicaraguassa ei ole olemassa kaikkia toimittajia yhdistävää liittoa. Eri puolueiden kylkeen on vuosien varrella perustettu puoluesidonnaisia toimittajayhdistyksiä, joiden itsenäsiyys ja toimintakyky on ollut ja on täysi nolla.

”Puoluepolitiikka tulee pitää syntyvän järjestön ulkopuolella, ja siitä oli tapaamisessa täysi yksimielisyys”, kertoo Managuasta kokoukseen osallistunut radio- ja digimedia Onda Localin toimittaja Julio López.

Uudella järjestöllä, tai liitolla, tähdätään journalistien ammatilliseen vahvistumiseen ja itsenäisen median toiminnan turvaamiseen. Toiminta perustuu ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja sillä pyritään edistämään sanavapautta sekä journalistien ja kaikkien kansalaisten oikeutta tietoon.

Journalistit valitsivat keskuudestaan väliaikaisen johtoryhmän valmistelemaan liiton varsinaista perustamiskokousta, joka päätettiin pitää Managuassa 3. toukokuuta 2019.

Ryhmän vetäjänä siihen asti toimii Onda Localin päätoimittaja Patricia Orozco. Onda Local on Vikesin kumppanimedia.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.