Nepalin kumppanimme vierailivat Helsingissä

4 heinä, 2016

Nepalin maanjäristyksen vuosipäivänä Viestintä ja kehitys -säätiön toimiston sohvalla istui kaksi vakavaa miestä. Nepalin tutkivan journalismin keskuksen päätoimittaja Shiva Gaunle ja projektijohtaja Anurag Acharya olivat Suomessa Vikesin kutsusta.

Päätoimittaja Shiva Gaunle (vas.) ja projektijohtaja Anurag Acharya (kesk.) tutustuivat Helsingissä myös mm. Helsingin Sanomien toimintatapaan toimittaja Timo Paukun johdolla. Kuva: Eeva SimolaHeidän vierailullaan oli kolme tavoitetta. Hankehakemuksesta neljäksi seuraavaksi vuodeksi haluttiin yhdessä hioa timantti. Toisekseen heidät oli kutsuttu puhumaan Vikesin EU-hankkeeseen osallistuville nuorille eurooppalaisille toimittajille, jotka lähtevät tutustumiskäynnille Nepaliin syksyllä. Kolmanneksi miehet osallistuivat Tutkivan journalismin yhdistyksen ja NorDatan yhdessä järjestämään konferenssiin. Etenkin data- ja verkkojournalismi kiinnostivat.

Nepalin tutkivan journalismin keskus (CIJ) järjestää ensimmäisen datajournalismin kurssinsa jo nyt heinäkuussa. Myös konferenssikokemuksesta jäi viemisiä; Aasian tutkivan journalismin toinen konferenssi pidetään syyskuun lopulla Kathmandussa ja CIJ on yksi sen pääjärjestäjistä.

Vain CIJ opettaa tutkivaa journalismia

Tutkivan journalismin keskus on ainoa, joka Nepalissa opettaa tutkivan jutun tekoa ideoinnista, aineiston hankinnasta ja punnitsemisesta jutun rakentamiseen ja julkaisuun. Oppilaat ovat enimmäkseen pääkaupungin ulkopuolelta. Heidän pohjakoulutuksensa voi olla muukin kuin toimittajan.

Gaunle ei pysty sanomaan, montaako on opettanut tutkivaksi toimittajaksi. Jo yksin Vikesin 2013-2015 tukemassa hankkeessa heitä oli yli 70.

Mediasta tulee Nepalissakin viiveellä multimediaa, jota CIJ haluaa opettaa, tukien tutkivien toimittajien pärjäämistä kilpailussa. Tähän ja datajournalismin menetelmiin tutkivan työn tukena haetaan ulkomaista rahoitusta, myös Suomen ulkoministeriön hanketuesta.

Juttuja julkaistaan eri medioissa ja keskuksen verkkosivuilla. Keskeisimpiä aiheita ovat korruptio, hyvä hallinto, väärinkäytökset ja konfliktit. Keskus julkaisee myös kirjoja: historia-, laki- ja yhteiskuntatietoa toimittajille ja muita oman alan oppaita, Gaunle listaa. CIJ toimii myös opiskelevien ja kurssittamiensa toimittajien mentorina.

Hallitus puuttumassa nettijulkaisemiseen

Äskettäin Nepalin hallitus ilmoitti aikeestaan rajoittaa verkkojournalismia. Nepalin tutkivan journalismin keskus sai päätoimittajat kritisoimaan sitä. Alan kansainvälinen organisaatio IFJ ilmaisi paheksuvansa Nepalin hallituksen aikeita.

Viestintäministeri vastasi, että rajoituksia ei toteuteta heti ja arvosteltujen lausekkeiden muuttamista harkitaan, CIJ:stä kerrottiin kesäkuun lopussa.

Syyskuinen konferenssi vahvistaa tutkivan journalismin asemaa Nepalissa, Gaunle ja Acharya uskoivat käynnillään Helsingissä.

Teksti ja kuva: Toimittaja ja Vikesin hankeasiantuntija Eeva Simola

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.