Nenäpäivä tukee Vikesin työtä sananvapauden ja lastenohjelmien puolesta Somaliassa 2019–2021

8 marras, 2019

Tänään vietetään Nenäpäivää. Osallistumalla keräykseen tuet myös vapaata mediaa Somaliassa, ja erityisesti orastavaa lasten- ja nuortenohjelmien tuotantoa. Nenäpäivä nimittäin tukee tätä työtä Vikesin kautta vuosina 2019–2021.

Nenäpäivän avulla on tuettu aiemmin muun muassa naisten ja nuorten toimittajien työtä. Kuva: Somalian journalistiliittoNenäpäivä on tukenut Vikesin hankkeita Somaliassa jo aiemmin. Vuonna 2018 ulkoministeriön ja Nenäpäivän tuella koulutettiin 112 paikallista toimittajaa eri puolilla Somaliaa. Heistä 28 oli naisia. Somalimaassa koulutettiin lisäksi 25 naistoimittajaa. Tavoitteena on ollut vahvistaa toimittajien ammattitaitoa ja ymmärrystä journalismin etiikasta sekä vahvistaa naisten asemaa ja itsetuntoa toimittajina.

Vuosina 2019–2021 on tavoitteena aloittaa Somaliassa säännöllinen lastenohjelmien tuotanto. Lastenohjelmien laatua on parannettu jo edellisinä vuosina, ja vuonna 2018 tuotettu lyhytdokumentti Kengänkiillottajapojan tarina on tekstitetty myös suomeksi. Sitä jaettiin laajasti sosiaalisessa mediassa, ja Somaliassa monet sanoivat ohjelman kautta ymmärtäneensä ensimmäistä kertaa, kuinka sota ja väkivaltaisuudet tuntuvat lasten arjessa.

Somalian harvoissa lastenohjelmissa eivät lapset itse pääse useinkaan ääneen, eikä ohjelmien pedagogista puolta ole juuri suunniteltu. Nenäpäivän ja ulkoministeriön tuella tähän pyritään puuttumaan. Somaliaan lähtee hankeen aikana myös suomalaisia lastenohjelmien konkareita kouluttamaan paikallisia tekijöitä.

Vikesin hankkeissa Somaliassa tuetaan maan toimittajia myös muuten.

Somalia on yksi maailman vaarallisimmasta maista olla journalisti, eivätkä monetkaan toimittajat osaa suojautua riittävästi riskeiltä tai tunne oikeuksiaan työntekijöinä. He joutuvat usein korruption tai hyväksikäytön uhreiksi. Media on hyvin miehinen, ja naiset kohtaavat monenlaista syrjintää. Muun muassa näihin ongelmiin puututaan monin erilaisin koulutuksin.

Vikesin työstä Somaliassa valmistui evaluaatio helmikuussa 2018. Sen mukaan Vikes on ainutlaatuinen toimija Somalian median kehittämisen kentällä ja työ on relevanttia, tuloksellista ja tehokasta.

Lisää samasta aiheesta