Nämä kuusi juttua kilpailevat Kehitysjournalismin palkinnosta

15 tammi, 2024

Loppusuoralle raati nosti kuuden jutun listan Helsingin sanomista, Maailman Kuvalehdestä, Ulkopolitiikasta ja Yleltä.

Kehitysjournalismin palkinnon vuoden 2023 teema oli positiivinen kehitys laajasti ymmärrettynä.

Itsenäinen raati kävi tammikuun alussa läpi kaikki ehdotukset, ja niiden joukosta nousee kuuden laadukkaan jutun kärki. Voittaja julkistetaan Median museo ja arkisto Merkissä 23. tammikuuta klo 17.00.

Kukka Andersson (HS Lasten uutiset): Nigerialaislasten tanssivideot leviävät ympäri maailmaa 

Ihana juttu rikkoo tapaa, jolla orpokotien lapsista yleensä kerrotaan. Juttu tekee myös hyvin lapsille tutuksi sitä, miten journalismia tehdään.

Karoliina Knuuti ja Siru Tirronen (Maailman Kuvalehti): Kehitysapua köyhiltä rikkaille – hyödymmekö köyhistä maista enemmän kuin ne hyötyvät avustamme? 

Tärkeä juttu maailman rahavirroista päästää ääneen monipuolisen joukon asiantuntijoita ja saa toivomaan, että mahdollisimman moni ihminen lukisi sen.  

Jenny Matikainen, Benjamin Suomela ja Jouni Koponen (Yle Ulkolinja): Mekong – kun kalat katosivat

Visuaalinen ja lähelle päästävä reportaasidokumentti näyttää, miten ikiaikainen kalastuselinkeino järkkyy Mekong-joen patoamisten ja ekosysteemin hajoamisen seurauksena.

Tommi Nieminen ja Saara Mansikkamäki (Helsingin Sanomat): Suuren pelin puuttuva pala

Laaja juttu Kazakhstanista ei odota lukijalta, että tämä tietäisi alueesta valmiiksi paljoakaan. Jutussa on vetoa ja nerokkaasti rakennettuja tasoja.

Pasi Toivonen (Yle): Nyege Nyege, pakko tanssia!

Hieno, erilainen juttu kehittyvistä maista tuo raikkaan tuulahduksen muuten aika vakavaan uutisvirtaan. Visuaalinen kerronta tukee tekstiä upeasti.

Kaarina Vainio (Ulkopolitiikka): Globaali etelä kyllästyi lännen tekopyhyyteen – maailmanjärjestyksen valtaa jaetaan uudelleen

Tämä juttu voisi olla vaikkapa Financial Timesissa. Maailmanluokan asiajuttu pureutuu valaisevasti monimutkaisen teeman ytimeen saakka.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta. Palkinto jaetaan nyt neljättä kertaa.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.