Monta tapaa tukea Ukrainan journalisteja – lahjoita esimerkiksi näille järjestöille

4 maalis, 2022

Kansainväliset liitot ja mediajärjestöt tukevat Ukrainan journalisteja. Tässä lista luotettavista tahoista, joiden kautta tuki tavoittaa Ukrainan journalistit.

Kuva: Mstyslav Chernov / CC-BY-SA-3Ukraina tarvitsee kansainvälistä tukea, eivätkä maan journalistit ole poikkeus. Ukrainan journalistiliiton puheenjohtaja Sergiy Tomilenko on esimerkiksi todennut, että suojavälineistä kuten luotiliiveistä ja kypäristä on pulaa. Myös maasta pakeneminen ja työn jatkaminen ulkomailta käsin tarvitsee usein apua ulkomailta.

Kriisin aikaan yleensä paras apu on raha, ja paras kanava sen toimittamiselle on vakiintunut toimija, jolla on toimiva koneisto saada apu perille. Järjestöt voivat toimittaa rahan sitä tarvitseville tai ostaa journalistien tarvitsemia tuotteita.

Vikesillä ei ole omia hankkeita Ukrainassa, mutta monilla yhteistyötahoillamme tai kansainvälisillä sisarjärjestöillä on. Tässä lista Ukrainan journalisteja tukevista tahoista, jotka me tiedämme ja tunnemme luotettaviksi toimijoiksi. Listaa päivitetään tarvittaessa.

Kansainvälisen ja Euroopan journalistien liittojen tukirahasto

Kansainvälinen journalistiliitto IFJ ja Euroopan journalistiliitto EFJ ovat perustaneet Ukrainan journalisteille tukirahaston, joka toimittaa ja koordinoi muun muassa journalistien evakuointeja, ensiaputarvikkeita ja muuta lääketieteellistä apua sekä turvavarusteita kuten sirpaleliivejä ja kypäriä sodan keskellä työskenteleville journalisteille.

Tanskalainen IMS tukee itsenäisiä journalisteja

Vikesin tanskalainen verrokkijärjestö International Media Support IMS on toiminut Ukrainassa pitkään. Nyt IMS kerää lahjoituksia toimittajien suojeluun (esimerkiksi suojavälinein ja koulutuksen avulla) sekä siihen, että media ja faktantarkistajat voivat jatkaa työtään. IMS on myös mukana New Democracy Fund -rahastossa, joka tukee evakuointeja ja tarjoaa lakiapua journalisteille ja muille demokratian puolustajille.

CPJ puolustaa journalisteja Ukrainassa ja muualla

Media-alan suuri kansainvälinen järjestö Committee to Protect Journalists CPJ tukee Ukrainan journalisteja evakuoinneissa ja terveydenhuollossa sekä tarjoaa lakiapua, traumatukea ja tukea elämiseen. Tarjolla on myös neuvontaa ja työpajoja. Lahjoitukset kohdistuvat CPJ:n koko työhön muuallakin maailmassa.

Hollantilainen Free Press Unlimited tukee medioita ja journalisteja

Free Press Unlimited -järjestö Hollannista tukee sekä yksittäisiä journalisteja että mediataloja Ukrainassa. Tukea muun muassa evakuointeihin, lähetyslaitteistoihin, suojavälineisiin, lääkkeisiin ja terveydenhuoltoon, elinkustannuksiin ja lakikustannuksiin.

Lisää samasta aiheesta