Lasten ääntä televisioon Vikesin ja Nenäpäivän tuella Somaliassa

7 marras, 2018

Lasten ja nuorten ääni on hyvä saada kuuluviin yhteiskunnassa. Siksi Somalian kansallistelevisio on aloittanut lastenohjelmien tuotannon. Vikes julkaisee ohjelman kengänkiillottajapojasta suomenkielisin tekstein Nenäpäivän kunniaksi.https://www.youtube.com/watch?v=EQTsWrybj-wSomalian kansallistelevisio SNTV on alkanut tehdä ohjelmaa lapsille ja lapsista. Vikes julkaisee tuoreen lastenohjelman tänään Nenäpäivänä, sillä ohjelmien tuotantoa on rahoitettu muun muassa Nenäpäivän tuotoilla.

”SNTV:llä halutaan tuoda lasten ja nuorten omaa ääntä nyt enemmän televisioon”, kertoo dokumentin tuottanut Abdi Musse Mohamud. Hän on kouluttanut ja sparrannut paikallisia toimittajia lasten ja nuorten ohjelmien teossa.

Videolla kerrotaan Mahad Mohamedin tarina. Hän menetti isänsä 14 lokakuuta 2017, kun Zopen risteyksessä Mogadishun keskustassa räjähti.

”Dokumentti esitettiin televisiossa räjähdyksen vuosipäivänä”, Abdi Musse kertoo. ”Se herätti todella paljon keskustelua. Ihmiset alkoivat kunnolla puhua siitä, mitä konflikti tekee myös lapsille ja nuorille Somaliassa.”

Tarina on surullisuudestaan huolimatta myös lohdullinen ja toiveikas: kengänkiillottajapoika haaveilee toimittajan ammatista ja pääsee elämässä eteenpäin.

”Somalian Pikku Kakkonen tai Koulu-tv”

Vikes on tukenut lasten tarinoista kertovien lyhytdokkarien tekemistä ja esittämistä Somalian kansallistelevisiossa vuodesta 2015 Työtä ovat tukeneet Nenäpäivä, Kirkon Ulkomaanapu ja ulkoministeriö.

Vastaavia ohjelmia on tehty myös paikallisesta jalkapallolupauksesta, lasten tyttöbändistä ja koulutytöstä, joka haluaa isona poliitikoksi.

SNTV haluaa jatkossa panostaa entistä enemmän lasten ja nuorten ohjelmien tekemiseen. Tavoitteena on perustaa viikoittainen lasten- ja nuortenohjelma Pikku Kakkosen, Buu-klubbenin tai legendaarisen Koulu-tv:n tapaan. Idea on ottaa lapsia ja nuoria itse tekemään ohjelmia. Vikes aikoo järjestää lastenohjelmakoulutusta Somaliassa ensi vuonna.

”Suomessa on hieno ja maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen perinne laadukkaiden tv-ohjelmien tuottamisesta lapsille ja nuorille. Tätä osaamista ja asennetta pyritään nyt viemään myös Somaliaan, missä SNTV:n johto pitää tätä hyvin tärkeänä uutena avauksena”, sanoo Vikesin hankevastaava Peik Johansson.

Vikesin hankkeisiin tarvitaan myös yksityisiä lahjoittajia. Voit tukea Vikesin toimintaa Somaliassa täällä.

Lisää samasta aiheesta