Keski-Amerikan journalismifoorumi alkoi Guatemalassa

4 marras, 2022

Hiljaisuus ei ole vaihtoehto – Forocap on journalistien oma tila, jossa perustettiin avoin verkosto Keski-Amerikan alueen journalisteille, joiden tilanne on koko alueella tukala.

”Mitä enemmän meitä panostetaan ja mitä enemmän meitä vastaan hyökätään, sitä enemmän teemme”, sanoi avajaispuheessaan salvadorilaisen El Faro -digijulkaisun päätoimittaja Carlos Dada.

El Faron vuosittain järjestämä ja nyt järjestyksessä 12. Keski-Amerikan journalistitapaaminen Forocap on Dadan mukaan vastaus hallituksille, jotka pyrkivät vaientamaan alueen journalismin.

Kolmipäiväinen foorumi kokoaa yhteen vajaat kaksisataa journalistia, media- ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajaa ja lukijakuntaa ennen kaikkea Guatemalasta, Hondurasista, Nicaraguasta, El Salvadorista ja Costa Ricasta.

Guatemalan Antiguan siirtomaa-ajan kaupungissa järjestettävässä foorumissa pyritään erityisesti voimistamaan alueen journalistien yhtenäisyyttä. Sitä foorumin järjestäjien mukaan tarvitaan turvaamaan journalistisen työn jatkuminen kasvavan paineen alla. Keski-Amerikassa journalismi kokee parhaillaan pahinta häirintää ja voimakkaimpia hyökkäyksiä sitä vastaan sitten 1980-luvun sotilasdiktatuurien päättymisen.

”Meille kyseessä on hätätila ja siihen tulee reagoida”, Dada sanoi.

Uusi verkosto alueen journalisteille

Avajaisissa päätettiinkin perustaa avoin journalistiverkosto, jonka tarkoituksena on varautua ja reagoida nopeasti alueen journalistien turvallisuuteen ja toimintaedellytyksiin liittyviin tarpeisiin.

Verkoston avulla pyritään löytämään yhteisiä keinoja, joiden avulla laatujournalismia kyetään tuottamaan vaikeista olosuhteista huolimatta.

Verkoston viisikohtaisen perustamisjulistuksen henki tiivistyy lopun iskulauseeseen ”hiljaisuus ei ole vaihtoehtomme”.

Huolestuttava kehitys koko Keski-Amerikassa

Foorumin avajaispaneelissa 3. marraskuuta keskusteltiin Keski-Amerikan maiden nykykehityksestä, jota leimaa kansalaisoikeuksien kaventuminen, kansalaistoiminnan tukahduttaminen, lisääntyvä painostus, korruptio ja vallan väärinkäytökset.

Foorumissa järjestetään journalistien ammattitaitoa kasvattavia työpajoja kuvajournalismista, podcastien tekemisestä ja journalismista myös ei-journalisteille. Tapahtuman paneelikeskusteluissa teemoina ovat muun muassa alueen demokratian alennustila, jengiväkivalta ja joissakin Latinalaisen Amerikan maissa valtaan nousseen vasemmiston haasteet.

Vikes tukee kumppaninsa El Faron kautta tapahtumaa. Tuki mahdollistaa tänä vuonna muun muassa 15 nicaragualaisen journalistin osallistumisen tapahtumaan ja sen koulutuksiin. Suurin osa heistä asuun nykyään maanpaossa, voittopuolisesti Costa Ricassa.

Tekti ja kuva: Kimmo Lehtonen

Lisää samasta aiheesta