ICIJ ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi – Vikesin kumppani Nepalissa mukana verkostossa

3 helmi, 2021

Tutkivien journalistien yhdistys ICIJ on kuuluisa muun muassa Panaman papereista. Vikesin kumppani CIJ on tehnyt aineiston pohjalta omia paljastuksia Nepalissa.

Nobelin rauhanpalkinto. Kuva: Wikimedia Commons.Kolme norjalaista kansanedustajaa on ehdottanut, että Nobelin rauhanpalkinto myönnettäisiin tutkivien journalistien verkostolle ICIJ:lle (International Consortium of Investigative Journalists) ja verojen oikeudenmukaisuutta ajavalle Global Alliance for Tax Justice -verkostolle.

Nämä ovat yhdessä tehneet merkittävää työtä veroparatiisien hyväksikäytön ja rahanpesun paljastamiseksi. ICIJ on erityisen tunnettu Panaman paperit -paljastusvyyhdestä, jossa journalistit kymmenistä maista perkasivat vuodettuja tietoja.

Vikesin kumppani Nepalin tutkivan journalismin yhdistys CIJ-Nepal on mukana tässä kansainvälisessä verkostossa. Järjestön journalistit loivat Panaman paperien pohjalta Nepaliin keskittyvän Nepal Leaks -kokonaisuuden, jossa paljastettiin muun muassa 55 nepalilaisen liikemiehen osallistuneen rahanpesuun.

Tutkivan journalismin keskuksen päätoimittaja haastettiin Nepalissa oikeuteenkin paljastuksista, koska paikallinen yrittäjä katsoi niiden loukkaavan hänen kunniaansa. Syytteet kuitenkin hylättiin perusteettomina.

Muita ehdokkaita rauhanpalkinnon saajiksi ovat muun muassa toimittajajärjestö Committee to Protect Journalists, ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja venäläinen oppositiopoliittikko Alexei Navalnyi.

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.