Arviointiraportti: Tansanian yhteisömedian tukemista on jatkettava

14 maalis, 2016

Tänään julkaistava arviointiraportti antaa hyvin myönteistä palautetta Vikesin yhteisömediahankkeesta Tansaniassa. Raportin mukaan hanke on onnistunut luomaan vankan perustan kansalaisjournalismille ja yhteisömedialle eteläisessä Tansaniassa.

Jamii FM:n toimittajat ryhmäselfiessä radiotyön kouluttaja Markku Liukkosen kanssa Mtwarassa Tansaniassa tammikuussa 2016. Kuva: Vikes

Mtwarassa sijaitsevaan Naliendelen kylään on hankkeen tuella rakennettu teknisesti korkeatasoinen radioasema. Hankkeen aikana koulutetut nuoret toimittajat ovat raportin mukaan motivoituneita ja osaavia. Paikalliset ihmiset suhtautuvat yhteisömediaan yleensä innostuneesti ja odottavat, että radiokanava Jamii FM aloittaa pian lähetystoimintansa. Hankkeessa on myös perustettu kyläradioryhmiä tuottamaan haastatteluja radiokanavalle.

Yhteisöradion tarkoituksena on toimia keskustelufoorumina maaseutukylien asukkaille, jotka eivät muutoin saisi ääntään kuuluviin mediassa. Jamii FM:n kuuluvuusalueella asuu noin miljoona ihmistä.

Arviointiraportin mukaan yhteisöradion tukemista olisi ehdottomasti jatkettava. Lyhyellä aikavälillä tärkeintä olisi edistää Jamii FM:n omaa markkinointia ja varainhankintaa, jotta radiokanava voi jatkossa toimia ilman ulkopuolista hankerahoitusta. Raportti korostaa myös naisten ja vammaisten toimittajien tärkeää roolia ohjelmatuotannossa.

Arvioinnin toteutti yhdeksän opiskelijan ryhmä Dar es Salaamin yliopiston tiedotusopin laitokselta, Humak-ammattikorkeakoulusta Helsingistä ja Stella Maris University Collegesta Mtwarasta. 24-sivuinen raportti perustuu Tansaniassa tehtyyn kolme viikon kenttätyöhön, jossa hyödynnettiin osallistavia menetelmiä.

Lue ja lataa raportti (englanniksi):

Mitä mieltä olit tästä sisällöstä?

Lisää samasta aiheesta

Itä-AfrikkaJournalismi Keski-AmerikassaKestävä kehitys ja journalismiUutiset
Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin matka-avustuksen pilotointi onnistui tavoitteessaan, ja sen avulla tuotettiin neljä globaalia tietoisuutta edistävää juttua suomalaisiin merkkimedioihin

Vikesin ensimmäinen toimittajille suunnattu matka-avustus jaettiin vuosi sitten, ja ensimmäiset avustuksen tuella tehdyt jutut on nyt julkaistu Maailman kuvalehdessä, Suomen Kuvalehdessä sekä Apu-lehdessä. Neljäs juttu ilmestyy vielä kevään kuluessa Demokraatti-lehdessä.
Matka-avustuksen saivat kuvajournalisti Anna Kuokkanen ja toimittaja-kirjailija Kristiina Markkanen sekä toimittaja-kirjailija Pasi Kivioja.