Skip to main content
Itä-AfrikkaUutiset

Vikes ja Tadio luovat yhdessä paikallisradioiden portaalin Tansaniaan

Kirjoittajalta 5.2.2020Ei kommentteja

Unesco tulee mukaan rahoittamaan hanketta, joka on osa Vikesin laajempaa työtä Tansaniassa. Radioportaalista halutaan Tansanian uskottavin ruohonjuurien media.

Juttukeikalla maaseudulla, mies haastattelee toista

Yhteisöradiot tuovat ääniä ruohonjuurilta. Kuva: Markku Liukkonen

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on myöntänyt Vikesille tukea yhteisöradioportaalin suunnittelemiseen ja toteuttamiseen Tansaniassa. Vikesin kanssa hanketta toteuttavat Tansanian yhteisöradiokanavien kattojärjestö Tadio (Tanzania Development Information Organization) ja turkulainen IT-yritys Betta Digital.

Tadiolla on 31 jäsenradiota ympäri Tansanian. Näiden kaikkien lähetykset tuodaan hankkeen avulla kuunneltaviksi samalle sivustolle. Lisäksi sivustolle sekä Tadio että paikallisradiot tuottavat tekstiuutisia, podcasteja ja muuta sisältöä.

”Yhteisenä tavoitteenamme on, että tästä tulee Tansanian uskottavin ruohonjuurien ääntä kantava media”, kertoo hankkeen asiantuntija Markku Liukkonen.

Yhteisöradioiden ohjelmat tehdään paikallisista asioista: toimittajat saattavat esimerkiksi mopoilla kaukaisiin kyliin ja haastatella ihmisiä heitä puhuttavista seikoista.

Tavoitteena avoimempi ja demokraattisempi yhteiskunta

Yhteisöradioiden jutut ovat Liukkosen mukaan usein laadukkaita, mutta niiden levitys tahtoo jäädä paikalliseksi.

”Kysyin joskus Arushassa maan pohjoisosissa, kiinnostaisiko ihmisiä tietää, mitä etelässä Mtwarassa tapahtuu. Ihmiset sanoivat, että kiinnostus on suurta, mutta paikalliset lehdet eivät leviä koko maahan.”

Yhteinen portaali tarjoaa radion kuuntelijoille mahdollisuuden kuulla ohjelmia netin yli koko maassa. Samalla radioasemat saavat mahdollisuuden ladata toistensa ohjelmia ja lähettää niitä esimerkiksi viikoittain omille kuulijoilleen.

Pitkän aikavälin tavoitteena on tukea avoimempaa ja demokraattisempaa yhteiskuntaa Tansaniassa, kun ihmiset saavat äänensä paremmin kuuluviin.

Lyhyemmällä aikavälillä portaali tukee radiokanavia varainhankinnassa ja taloudellisessa kestävyydessä: kanavien on helpompi markkinoida itseään rahoittajille ja tukijoille, kun ne ovat nähtävillä ja kuultavissa verkon välityksellä koko masssa ja koko maailmassa. Portaali tarjoaa myös kaupunkien järjestöille ja viranomaisille helpon kanavan tavoittaa maaseutuyleisö esimerkiksi joillain alueilla toteutettaville tiedotuskampanjoille.

Innovaatiot voidaan skaalata muuallekin

Vikes on tukenut Tansanian yhteisöradioita ulkoministeriön ja yksityisten lahjoittajien tuella. Helmikuussa 2020 julkaistiin ulkoministeriön tuella tehdyt uudet Tadion verkkosivut, ja portaalia viimeistellään paraikaa. Kun portaali on asennettu, koulutetaan tansanialaisia kouluttajia, jotka tulevat kiertämään ympäri maata kouluttamassa radioasemia portaalin käytössä.

Kuten innovatiiviset ratkaisut yleensäkin, portaali on mahdollista skaalata tulevaisuudessa myös muihin maihin.

Portaalista voidaan myös tehdä uudenlaisia media-analyysejä, Liukkonen sanoo. Hän on osallistunut Fingon innovaatiotyöpajoihin, ja portaali on herättänyt paljon kiinnostusta.

”Nykyään pystytään käyttämään tekoälyä analysoimaan sitä, mistä mediassa puhutaan ja millä sävyllä. Samaa pystytään tekemään radio-ohjelmilla, kun saadaan monta asemaa samalle palvelimelle”, Liukkonen sanoo.

Radioiden puheohjelmat voitaisiin kääntää tekstiksi ja laittaa algoritmit töihin.

”Siinä on vielä monta muuttujaa, kun mukana on esimerkiksi monia swahilin murteita. Mutta ajatuksena tämä on tulevaisuudessa mahdollista.”