Skip to main content
Sananvapaus SomaliassaUutiset

Rauhanlähettiläitä kouluihin Somaliassa Nenäpäivän tuella

Kirjoittajalta 13.11.2020Ei kommentteja

Ongelmanratkaisu ja sovinnon tekeminen eivät ole itsestään selviä taitoja somalialaisille lapsille ja nuorille. Siksi Wali Hashi ja Anteeksianto-kampanja jalkautuvat Somalian kouluihin.

Wali Hashi Mogadishussa

Wali Hashi opettaa anteeksiantoa Somaliassa.

Toimittaja Wali Hashi on luonut menetelmän, jossa luodaan rauhanlähettiläitä kouluihin Somaliassa.

Nenäpäivä-säätiön tukemassa Anteeksianto-kampanjassa halutaan valmentaa kouluihin kaksi rauhanlähettilästä, jotka yhdessä työryhmä kanssa ratkovat koulussa syntyneitä ristiriitoja kuten kiusaamista.

Samalla lähettiläät itse oppivat ongelmanratkaisua, sovinnon tekemistä, anteeksiantoa ja neuvottelutaitoja, Hashi kertoo.

”Koko maassa ei ole ikinä tehty tällaista. Nämä taidot ovat tärkeitä pitkän sisällissodan keskellä varttuneille nuorille, joille koston kierteen katkaisemiseen liittyvät taidot eivät ole itsestäänselvyyksiä. ”

Mukana toimittajia

Rauhanlähettiläiden kouluttaminen alkoi Keski-Somalian Dhusamarebissa, joka kuuluu Galmadugin osavaltioon. Seuraavaksi koulutus leviää muiden osavaltioiden pääkaupunkeihin.

Hankkeessa koulutetaan myös nais- ja miestoimittajia, joita opetetaan käsittelemään anteeksiantoa, sovintoa ja rauhanrakentamista mediassa. Toimittajat tekevät videoita rauhanlähettiläistä ja heidän toiminnastaan.

”Nyt tehtiin kaksi videota, ja kun ne on editoitu valmiiksi, niitä näytetään muissakin kouluissa”, Hashi sanoo.

Parempaa aamu-tv:tä samalla matkalla

Samalla koulutusmatkalla Somaliaan Wali Hashi kävi Somalian kansallistelevisiossa SNTV:ssä kouluttamassa aamutelevision tuottamista ja suunnittelua. Aamuohjelmalle luotiin uusi konsepti ja sen alkamista aikaistettiin tunnilla.

”Aiemmin aamutelevisiossa oli yksi ihminen, joka kertoi päivän uutiset ja haastatteli vieraita. Nyt luotiin malli, jossa on kaksi juontajaa, mies ja nainen, ja ohjelmaa kehitettiin monipuolisemmaksi”, Hashi sanoo.

Juontajakaksikkoja valittiin kaksi, ja he ovat ruudussa vuoroaamuin. Kun toinen juontajapari on lähetyksessä, toinen pari tuottaa sen aamun ohjelman, Hashi kertoo.

”SNTV:llä oltiin todella iloisia tästä uudistuksesta. Siellä ei ehkä tiedetty, että maailmalla aamuohjelmat ovat usein kaikkein suosituimpia ohjelmia, ja he haluavat parantaa omaa aamulähetystään.”