Skip to main content
Itä-AfrikkaTapaa toimittajaUutiset

Ramla Masali ajaa motskarilla ja haluaisi vammaisia ehdolle vaaleihin

Kirjoittajalta 28.8.2020Ei kommentteja

Kun Masali oli nuori, hän mietti tulisiko hänestä toimittaja vai sotilas. Journalismi voitti, ja nyt Masali on suosittu radioääni Tansanian Mtwarassa.

Ramla Masali

Ramla Masali. Kuva: Esa Salminen

”Kun olin seiskaluokalla, kuuntelin radiota paljon. Deutsche Wellella oli ohjelma, johon ihmiset saivat soittaa. Kuuntelin kuinka monet purkivat siellä ongelmiaan”, sanoo Ramla Masali.

Hän on toimittajana Jamii FM:llä Tansanian Mtwarassa. Jamii FM on yhteisöradio, eli maaseudun kyliä lähellä oleva media, jonka aiheet nousevat kylistä.

Ramla Masali on kotoisin maaseudulta, ja hän mietti teinivuosinaan, että haluaisi tehdä työtä, jossa voisi auttaa ihmisiä kylissä.

”Kun olin lopettelemassa lukiota, minulla oli kaksi toiveammattia: sotilas tai toimittaja”, Masali sanoo.

Kun hän pohti, ketkä auttavat ihmisiä enemmän, vaakakuppi kallistui journalismin puoleen ja sotilasura jäi haaveeksi. Masalilla oli muutamia roolimalleja. Naistoimittajia oli vähemmistö, mutta joitakuita oli.

”Yksi tärkeä henkilö minulle oli Zuhra Yunus, tansanialainen nainen, joka työskentelee BBC:llä. Hän oli niin luonteva ja rauhallinen, kun hän teki suoria lähetyksiä tai luki uutisia. Hän antoi minulle paljon motivaatiota opiskella toimittajaksi.”

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Työvälineenä moottoripyörä

Jamii FM:n toimitus sijaitsee kaupunkia lähellä olevassa Naliendelen kylässä, ja toimittajat jalkautuvat muualle maakuntaan usein. Kulkupelinä toimii moottoripyörä, jota käytetään vuorotellen tai pareittain. Sadekausi on hankalaa aikaa, kun tiet ovat kunnossa.

Maakunta on suuri, ja osa kylistä on kaukana. Naistoimittajat haluavat usein kenttämatkoille jonkun miespuolisen kollegan mukaan.

”Suurin osa naisista ei aja moottoripyörää kovin hyvin”, Masali sanoo. ”Minä kyllä käyn kylissä yksinkin, mutta pidemmille matkoille menen yleensä jonkun miehen kanssa. Joskus on vaikeaa, jos haluaisin mennä johonkin, mutta kollega on kiireinen muissa töissä ja matkaa joudutaan lykkäämään.”

Auto ja kuljettaja olisi Masalin mielestä turvallisin tapa liikkua maakunnassa, mutta sellaiseen radion varat eivät riitä.

”Vammaiset mukaan vaaleihin”

Lokakuussa 2020 Tansaniassa on presidentin- ja parlamenttivaalit. Ramla Masali on tehnyt radiodokumentteja maaseudun vammaisten ihmisten elämästä, ja tällä hetkellä hän keskittyy vammaisten osallistumiseen vaaleissa.

”Monet liikuntavammaiset eivät äänestä, sillä ihmiset eivät auta heitä äänestyspaikoille”, Masali sanoo.

Vammaiset eivät ole kovin suuri prioriteetti monille.

”Monet vammaiset pelkäävät myös asettua ehdolle eri puolueiden listoille. Minä teen radio-ohjelmia, jotta vammaiset rohkaistuisivat asettumaan ehdolle ja lähtisivät myös vaaliuurnille.”

Vikes tukee yhteisömedioita Tansaniassa. Voit tukea heitä meidän kanssamme.