Skip to main content
Itä-AfrikkaUutiset

Radion koronaohjelmat saavat jatkoa Tansaniassa

Kirjoittajalta 20.9.2021Ei kommentteja

Vikesin, Suomen Lähetysseuran ja Tadion yhteisponnistus on tuonut hyviä tuloksia. Nyt suosittu ohjelmasarja pandemiasta päivitetään miljoonille kuulijoille.

Naistoimittaja Grace Hamiisi hymyilee kameralle Tansaniassa.

Kuva: Esa Salminen

Suosittu koronapandemiaa käsittelevien radio-ohjelmien sarja saa jatkoa Tansaniassa, sillä Suomen Lähetysseura myönsi Vikesille äskettäin tukea ohjelmien päivittämiseen.

Viime vuonna tuotettu swahilinkielinen Ifahamu Corona (Koronan anatomia) oli neljäjaksoinen tietopaketti, joka tavoitti miljoonia ihmisiä. Nyt ohjelman neljä jaksoa päivitetään, ja lisäksi tuotetaan kaksi uutta jaksoa.

Vikesin paikallinen kumppani Tansanian yhteisöradioliitto Tadio levittää ohjelmaa 34 yhteisöradion kautta koko maahan. Radioiden kuuluvuusalue kattaa jopa 20 miljoonaa ihmistä. Myös suomen Lähetysseuran tukemat radiot tulevat lähettämään ohjelmaa.

Lähetysseuran tuki hankkeelle on 11 000 euroa.

Paljon väärää tietoa, vähän rokotteita

Tansaniassa on melkein mahdotonta saada luotettavaa tietoa maan koronatilanteesta, sanoo Vikesin hankeasiantuntija Markku Liukkonen.

”Viranomaiset käyttävät paljon energiaa väärän tiedon kitkemiseen, ja monet nuoret ovat haluttomia ottamaan rokotteita.”

Maassa on ilmeisesti kuitenkin käynnissä kolmas aalto. Vain reilut 100 000 tansanialaista on rokotettu, ja Tansaniassa asuu 58 miljoonaa ihmistä. Nyt Tansaniaan on sentään saatu miljoona rokoteannosta YK:n Covax-ohjelman kautta.

Tiedon tarve on valtava

Tansaniassa työskentelevä Lähetysseuran lastenoikeuksien asiantuntija Anna Holmström sanoo järjestön uutisessa, että rokotteiden lisäksi tarvitaan sitä, että ihmiset ottavat rokotteen.

”Tarvitsemme heti lisää laadukkaita ohjelmia väärän tiedon kitkemiseen.”

Nyt Tansanian radioissa ja televisioissa on ollut rokotuksista lyhyitä mainoksia.

”Mutta täällä ei toistaiseksi ole ollut juurikaan keskusteluohjelmia tai vastaavia, joissa kattavasti keskusteltaisiin koronarokotuksista ja niihin liittyvästä väärästä tiedosta”, Holmström sanoo.

Vikesin, Lähetysseuran ja Tadion yhteistyö viime vuonna oli ketterää, ja varsin pienellä rahallisella panoksella saavutettiin suuri joukko ihmisiä. Hankkeen aiemmat tulokset ovat herättäneet kiinnostusta myös laajemmin, Markku Liukkonen kertoo.

”Yhteistyökyselyjä on tullut, ja on hyvin mahdollista, että meitä suuremmat toimijat innostuvat tekemään jotain vastaavaa”, Liukkonen sanoo.