Elokuvantekoa edistyneille

Maa: Myanmar

Vuodet: 2019–2021

Kumppani: Yangon Film School

Yangonin dokumentaristeja valmistava elokuvakoulu on toiminut 15 vuoden ajan kansainvälisten avunantajien tuella. Nyt on aika luoda itsenäinen, kansallinen elokuvakoulu.

Elokuvan tekoa Myanmarissa

Yangonin elokuvakoulu perustettiin vuonna 2005 – aikana, jolloin Myanmarin valtio oli vielä tiukasti sotilasjuntan hallitsema. Vikes on ollut yksi koulun kansainvälisistä tukijoista alusta asti. Samalla olemme saaneet olla mukana vahvistamassa sananvapautta ja riippumatonta journalismia, jotka ovat hiljalleen elpyneet sotilashallinnon vaihduttua siviilihallintoon vuonna 2011.

Laadukkaista dokumenttielokuvistaan maailmalla palkittu koulu tähtää nyt uuteen vaiheeseen. Tähän asti sekä oppilaitoksen hallinto että valtaosa koulutuksesta on hoidettu ulkomaisten asiantuntijoiden avulla, mutta nyt molemmat osa-alueet halutaan siirtää paikallisten käsiin. Ideaalitilanteessa elokuvakoulu toimisi jatkossa kansallisena oppilaitoksena ja ainakin osittain Myanmarin valtion tuella.

Jotta itsenäistyminen sujuisi mahdollisimman sujuvasti, tarvitaan kansainvälistä tukea edelleen koulun omien resurssien vahvistamiseksi: on tarjottava koulutusta sekä elokuvatyön kouluttajille että hallintohenkilökunnalle. Toiminnan vakauttamiseksi oppilaitos tarvitsee myös pysyvän rakennuksen väliaikaisratkaisujen sijaan.

Vikesin tuella vuosina 2019–2021:

  • Vahvistetaan koulua pyörittävän Yangon Film Foundation -järjestön hallinto-osaamista. Tavoitteena on, että kolmen vuoden kuluttua oma henkilöstä hoitaa yli 60 prosenttia koulun hallintotehtävistä.
  • Koulutetaan sekä paikallisia opettajia että elokuvakoulusta valmistuvia dokumentaristeja kouluttamaan. Tavoitteena on kouluttaa ainakin kuusi opettajaa ja kymmenen opiskelijaa, jotka toimivat jatkossa kouluttajina elokuvakoulussa.
  • Tuetaan koulun alumnitoimintaa, sillä elokuvakoulun alumniverkostolla on merkittävä rooli koko maan elokuva- ja media-alan kehittämisessä. Tavoitteena on, että lähivuosina ainakin 60 elokuvakoulun alumnia työskentelisi Myanmarin media- ja kehityssektoreilla.

Jotta elokuvakoulu vahvistaisi Myanmarin kansalaisyhteiskuntaa mahdollisimman laajasti ja antaisi äänen äänettömille, Vikes tukee myös seuraavia tavoitteita:

  • Kaikilla myanmarilaisilla on tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan elokuvakouluun, eli jatkossa mukaan pyritään saamaan entistä enemmän opiskelijoita eri etnisistä kansanryhmistä. Tavoitteena on, että ainakin kolmannes valmistuvista on muista ryhmistä kuin bamar-valtaväestöstä.
  • Naisten mahdollisuuksia edetä media-alalle parannetaan. Elokuvakoulussa tasa-arvoa edistetään esimerkiksi varmistamalla naisten tasapuolinen osuus kursseilla ja tekemällä enemmän naisia käsitteleviä elokuvia. Tavoitteena on, että puolet koulusta valmistuvista elokuvantekijöistä on naisia.
  • Opiskelijoiden dokumenttielokuvat käsittelevät monipuolisesti Myanmarin yhteiskuntaa ja kertovat myös koulun toiminnasta. Tavoitteena on, että koulussa tehtäisiin ainakin 15 elokuvaa, joissa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, 7 elokuvaa koulun opetuksesta ja 6 osallistavaa videota, jotka toteutetaan yhdessä marginalisoitujen yhteisöjen kanssa.

Hanketta tukee ulkoministeriö. Myös yksittäisiä lahjoittajia tarvitaan. Voit ryhtyä kummiksi dokkaristille tai tukea koulua kertalahjoituksella täällä.


Hankkeeseen liittyvät uutisartikkelit
Kuvakaapaus kännykän ruudulta, jossa useita viestisovelluksia

Myanmarissa Facebook estää väärää tietoa – disinformaation levittäjät siirtyivät Telegramiin

| Uutiset, Yangon Film School | Ei kommentteja
Salattu Telegram-sovellus toimii sekä demokratian puolustajien että valeuutisia levittävien tahojen kanavana, kertoo Frontier Myanmar -lehti. Median tila Myanmarissa on kaventunut…
Mielenosoitus Myanmarissa

Myanmarissa pelätään lehdistön- ja sananvapauden puolesta

| Uutiset, Yangon Film School | Ei kommentteja
Internetin katkoksia, toimittajien häirintää ja huolestuttava uusi kyberturvallisuutta säätävä laki – Myanmarissa on monta syytä olla huolissaan lehdistönvapaudesta ja tiedon…
Pahvisia kameramalleja roikkumassa katosta

Myanmarissa opiskellaan nyt elokuvaa kotoa käsin

| Uutiset, Yangon Film School | Ei kommentteja
Elokuvakoulu siirtyi etäopetuksen aikaan. Samaan aikaan Myanmarissa pelätään kriisin taloudellisia vaikutuksia ja siirtolaiset palaavat kotimaahan. Kuva: Auli StarckYangon Film Schoolissa…
Ruutukaappaus, lapsia härkävankkurissa

Myanmarissa uskalletaan tarttua rohkeampiin elokuva-aiheisiin

| Uutiset, Yangon Film School | Ei kommentteja
Vikesin tukema elokuvakoulu itsenäistyy vähitellen ulkopuolisesta tuesta. Melkein kaikkia kursseja vetävät jo paikalliset. Vaikka opiskelijat aloittavat aina nollasta, aihevalinnat ovat…
Ruutukaappaus Yangon Film Schoolin vuosiraportin kannesta

Yangonin elokuvakoulusta valmistuvat sijoittuvat hyvin media-alalle

| Uutiset, Yangon Film School | Ei kommentteja
Vuonna 2018 dokumentaristeja valmistavassa koulussa oli opiskelijoita 18 eri etnisestä ryhmästä, ja yli puolet opiskelijoista oli naisia. Opiskelijoiden kirjava tausta…
Khin Myanmar puhuu paneelissa

Ilmastonmuutos Myanmarissa – katso koko dokumentti ja lue ohjaajan mietteet

| Yangon Film School | Ei kommentteja
Ilmastonmuutos ja sananvapaus puhuttivat Maailma kylässä -festivaaleilla. Vikes järjesti elokuvanäytöksen, ja koko dokumentin voi katsoa nyt myös verkossa. Riikka Laatu,…