Skip to main content
Journalismi Keski-AmerikassaUutiset

Nicaraguassa toimittajien kerho pohtii ilmastonmuutosta

Kirjoittajalta 29.7.201723 elokuun, 2018Ei kommentteja

Nicaraguan luoteisosissa lähellä Hondurasin rajaa kokoontuu viikoittain nuorten toimittajanalkujen joukko. Toimittajakerhon osallistujat kirjoittavat uutisia ja artikkeleita kylän tapahtumista kolmen kuukauden välein ilmestyvään julkaisuun ja Facebookiin.

Nicaragualaisten nuorten toimittajien kerho, neljä nuorta hymyilee

Kerhon nuoret kirjoittamassa uutista. Kuva: Esa Westman

Mariítasin kylän toimittajakerhon organisoi vuonna 2014 yhdessä Vikesin kumppani Centro Humboldt IBRA-maatalousinstituutin kanssa. Syrjäisessä, yksityisin varoin tuetussa instituutissa paikalliset nuoret voivat suorittaa opintoja ala-asteen jälkeen. Vikes on tukenut kuluvan vuoden ajan kerhon toimintaa.

Joka kuukauden viimeinen perjantai Nicaraguassa opettajat osallistuvat opetusministeriön järjestämiin koulutuksiin, ja näitä päiviä Centro Humboldt hyödyntää pitämällä omia työpajojaan. Lokakuun lopussa pidetyssä työpajassa aiheena oli digitaalinen viestintä, erilaiset sosiaalisen median kanavat ja ympäristöoppi.

Kerhon vetäjä, Lester Ramírez, on toiminut vapaaehtoisena alusta lähtien. Lester opiskeli aikoinaan agronomiksi, mutta intohimo viestintää kohtaan sai miehen ryhtymään kerhon vetäjäksi. Hän vaikuttaa kerhossa myös nuorten arvomaailmaan ja opettaa johtamistaitoja.

Kerhossa painotetaan ympäristöasioita ja tämänkertaisessakin työpajassa puolet päivästä aiheena oli ilmastonmuutos ja sen seuraukset Nicaraguassa.

Emeling Martínez, 13, aloitti opiskelun instituutissa vuonna 2016. Hän on ollut toimittajakerhossa mukana siitä lähtien. Emeling kirjoitti viimeksi julkaistussa lehdessä alueelle saadusta juomavesiverkosta. ”Myymme lehteä viidellä cordoballa (0,14 €) kappale. Viimeksi saimme kaikki lehdet kaupaksi”, kertoo Emeling ylpeänä.

”Kun valmistun instituutista, aion lähteä opiskelemaan viestintää Leóniin. Haluan että ihmiset tietävät Nicaraguan tapahtumista”, Emeling visioi tulevaisuuden suunnitelmiaan.