Skip to main content
Journalismi Keski-AmerikassaUutiset

Nicaraguassa ahdistellaan oppositiota ja mediaa – vaalit tulossa

Kirjoittajalta 3.6.2021Ei kommentteja

Opposition kärkiehdokas Cristiana Chamorro on nyt valtaapitävien tähtäimessä Nicaraguassa. Myös muita journalisteja on otettu suurin joukoin kiinni.

Cristiana Chamorro antaa haastattelua usean tv-mikrofonin edessä valkoisessa paidassa.

Cristiana Chamorro on toimittaja ja poliitikko. Hänen äitinsä voitti Daniel Ortegan vaaleissa 30 vuotta sitten. Kuva: José Cardoza / Pixabay

Nicaragua valmistautuu marraskuussa pidettäviin vaaleihin. Autoritäärinen Daniel Ortegan hallinto on ottanut nyt silmätikukseen opposition vahvimman ehdokkaan, journalisti Cristiana Chamorron.

Vikesin hankeasiantuntija Kimmo Lehtonen sanoo, että vaaleista on tulossa demokratian perusteiden halventamisen ja koko kansan nöyryyttämisen perusnäytös.

”On selvästi nähtävissä, että huolimatta Ortegan dynastian väkivaltakoneiston tukeen perustuvasta absoluuttisesta vallasta, housuissa tutisee.”

Opposition ehdokasta Chamorroa syytetään rahanpesusta ja veronkierrosta, ja taustalla on Lehtosen mukaan pyrkimys estää tämän osallistuminen vaaleihin.

Mediaa tukeva säätiö

Cristiana Chamorron äiti Violeta Barrios de Chamorro onnistui voittamaan Daniel Ortegan, kun tämä ensimmäistä kertaa oli Nicaraguan johdossa vuosina 1979–1990. Violeta Barrios de Chamorro oli siviiliammatiltaan toimittaja ja toimi Nicaraguan presidenttinä vuosina 1990–1997.

Cristiana Chamorro on johtanut äitinsä nimeä kantavaa säätiötä, joka on tukenut itsenäistä mediaa Nicaraguassa.

”Viime viikkojen aikana toistakymmentä journalistia on ollut syyttäjän kuulusteltavana ja pidätettyinä”, Lehtonen sanoo. ”Syynä on ollut se, että he ovat olleet yhteistyössä Chamorron säätiön kanssa tai tehneet jotain muuta, jota Ortegan nykylakien mukaan voidaan tulkita myös maanpetokseksi.”

Paljon uusia lakeja

Nicaraguassa on säädetty viime aikoina useita mediaa ja oppositiota suitsivia lakeja. Uusin on niin sanottu laki isänmaan pettureista, jonka nojalla voidaan kieltää ihmistä asettumasta ehdolle vaaleissa, jos tämän katsotaan puhuneen negatiivisesti Nicaraguasta tai esimerkiksi riemuinneen talouspakotteista Nicaraguan kansalaisia kohtaan.

”Kuulusteluihin joutumisen syyksi on riittänyt pelkästään sekin, että tuntee Cristiana Chamorron, ja luonnollisesti Nicaraguan kaltaisessa maassa kaikki alan ihmiset tuntevat toisensa”, Lehtonen sanoo.

Kuulusteluihin ovat joutuneet myös Vikesin kumppanin Onda Localin pitkäaikainen johtaja Patricia Orozco sekä Nicaraguan entinen presidentti, kirjailija Sergio Ramírez.

Kimmo Lehtonen seuraa Nicaraguan tilannetta hyvin huolestuneena.

”Ortegan tarkka-ampujille ja paramilitaareille antamalla määräyksellä murhattiin yli 300 ihmistä jo vuoden 2018 kansannousussa. En ole ainoa joka pelkää, että se oli vasta alkusoittoa sille, mitä lähiaikoina voimme nähdä Nicaraguassa.”

Vikes tukee itsenäisiä journalisteja Nicaraguassa. Voit tukea heitä meidän kanssamme.