Muutos lähtee paremmasta journalismista

Laadukas, epäkohdan tai ongelman paljastava tutkiva journalismi sysää parhaimmillaan liikkeelle julkisen keskustelun, jonka lopputuloksena päättäjien on tehtävä muutoksia ja ihmisten korjattava asenteitaan. Tue tällaisia juttuja, reppareita ja ohjelmia kanssamme.

Nepalin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Gopal Parajuli erotettiin tehtävästään journalistien ansiosta maaliskuussa 2018. Takana olivat Vikesinkin tukemat tutkivat journalistit, jotka olivat pitäneet Parajulin väärinkäytöksiä sinnikkäästi esillä.

Nepalilainen tutkivan journalismin keskus on myös tehtaillut skuuppeja siitä, miten lääketieteellisiä korkeakouluja on perustettu lahjomalla, ja miten opiskelupaikkoja on jaettu väärin perustein. Monia juttuja on myös tehty ihmiskaupasta. Tutkimus on usein vaikeaa, sillä Nepalin pitkät välimatkat pitää vaikeakulkuisella maaseudulla taittaa jalan.

Toinen Vikesin kumppani, elsalvadorilainen laatulehti El Faro tutkii vuonna 2018 Nicaraguan kireää poliittista tilannetta usean jutun voimin. Se pystyy usein myymään juttujaan myös Yhdysvaltain markkinoille, jolloin ymmärrys Keski-Amerikan hankalista oloista leviää yhä laajemmille yleisöille.

Myanmarissa taas elokuvakoulu Yangon Film School on toteuttanut maan ensimmäiset dokumentaaliset animaatiot naisten kohtaamasta väkivallasta. Ne pyörivät maan televisiossa edelleen ja muokkaavat ihmisten asenteita.

Hyvä journalismi ei kuitenkaan synny ilman resursseja. Vikes ja paikalliset kumppanit kouluttavat journalisteja ja tukevat heitä esimerkiksi juttumatkoilla. Auta hyvää journalismia kanssamme.

Lahjoita
Mies lukee lehteä