Tarinat tukevat demokratiaa Myanmarissa

Myanmar elää keskellä poikkeuksellista aikaa. Maa tiirtyy kohti demokratiaa, mutta muutos vaatii vapaata tiedonvälitystä. Elokuva on hyvä keino rakentaa siltoja ja paljastaa ongelmia.

Yangon Film School on Myanmarin ainoa elokuvakoulu, ja sitä pyörittää voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö.

Koulussa etupäässä nuoret kertojat eri puolilta maata oppivat elokuvantekoa ja tarinankerrontaa kolmivuotisessa koulutusohjelmassa ilmaiseksi. Koska oppilaat kuuluvat eri etnisiin ryhmiin, mikä varmistaa sitä, että maahan kasvaa aiempaa avoimempi ja monipuolisempi mediakulttuuri. Yli 80 prosenttia koulusta valmistuneista päätyy media-alalle töihin.

Myanmarissa on demokratian toivon lisäksi syviä konflikteja ja vakavia ongelmia, ympäristökatastrofeista etnisiin kiistoihin, joita on kutsuttu jopa kansanmurhaksi. Tie demokratiaan on kaikkea muuta kuin sileä. Yangon Film Schoolilla uskotaan, että elokuvien avulla yhteiskuntaan voidaan tuoda muutosta. Elokuvissa tutkitaan muun muassa naisten ja nuorten roolia rauhanprosessissa, metsäkatoa ja siirtolaisuutta. Koululla on toteutettu myös palkittuja animaatioita naisten kohtaamasta väkivallasta. Ne pyörivät edelleen maan televisiossa.

Koululla halutaan kasvataa uusi sukupolvi kertomaan väkeviä, paljastavia ja myös positiivisia tarinoita Myanmarin kehitystä ja demokratiaa siivittämään. Yangon Film School pyörii toistaiseksi ulkopuolien tuen varassa, mutta tulevina vuosina vahvistetaan koulun varainhakintaa ja itsenäisyyttä. Toistaiseksi tarinat kuitenkin tarvitsevat meidän tukeamme.

Elokuvantekijät ovat muutoksen tekijöitä. Tule mukaan tukemaan heitä.

Lue lisää Vikesin hankkeesta Yangon Film Schoolin kanssa.

Lahjoita