Sananvapaus vaatii rohkeutta

Demokratia toimii, kun ihmisillä on riittävästi tietoa pitää päättäjät tilivelvollisina ja vapaus toimia yhteiseksi hyväksi. Tue kanssamme rohkeita ääniä.

Vikesin toimintamaissa journalismi vaatii rohkeutta. Keski-Amerikka on yksi maailman vaarallisimmasta paikoista olla toimittaja, eikä Somaliakaan kaukana takana tule.

Myanmar vapautuu pikku hiljaa sotilasjuntan ikeestä, ja Nepalin demokratia on nuori. Tansaniassa on pitkään ollut verrattain vapaata, mutta viime vuosina median ja kansalaisyhteiskunnan tila on ollut yhä kapeampi.

Samaan aikaan avointa ja rohkeaa tiedonvälitystä tarvitaan juuri tällaisissa maissa. Nicaraguan levottomuuksissa kuoli aktivisteja, opiskelijoita ja toimittajia vuonna 2018, mutta ilman valpasta mediaa yhä itsevaltaisempi hallitus saisi temmeltää rauhassa. Mogadishussa toimittajat sanovat, että heitä pelottaa tehdä työtään, mutta he tekevät sitä silti, koska tiedonvälitys on taistelua kurjuutta ja terrorismia vastaan.

Sananvapautta vaivaavat ongelmat eivät ole tuntemattomia Suomessakaan. Vihapuhe pelottaa, ja osa on mieluummin hiljaa kuin alistuu nettivihalle. Vikes kouluttaa myös Suomeen muualta muuttaneita ihmisiä suomalaisesta sananvapaudesta ja mediasta. Uskomme, että monipuolisempi julkinen keskustelu auttaa Suomeakin muuttuvassa ja moninaisessa maailmassa.

Lahjoita
Mielenosoitus Nicaraguassa