Skip to main content
Uutiset

Koomikko Ali Jahangiri: ”Sananvapaus on mittari oman mieleni vapaudelle”

Kirjoittajalta 8.6.201421 elokuun, 2018Ei kommentteja

Koomikko Ali Jahangiri on sananvapauden ammattilainen, joka puhuu, naurattaa ja provosoi. Hänelle komiikka on myös keino vaikuttaa, vaikka nauru on aina tärkeintä.

Ali Jahangiri

”Koomikkojen ikuinen keskustelunaihe on se, kumpi on tärkeämpää: asia vai nauru. Itse olen sen verran huomiohakuinen, että nauru tulee ensin. Ehkä joskus vielä mietin sitäkin, miten sanomani asiat ovat voineet muuttaa ihmisten elämää.”

Iranilaissyntyinen Jahangiri pitää Suomen sananvapaustilannetta loistavana. Pahinta, mitä Suomessa voi rääväsuulle sanoa, on ”hyi”. Toisaalta Jahangiria huolestuttaa poliittinen korrektius, jonka varjolla Suomessa voi Jahangirin mielestä tehdä paljon.

”Ihmiset, joilla on julmat agendat, voivat käyttää sananvapauttaan verhoutuen poliittiseen korrektiuteen. Media nostaa heidän arvoaan haukkumalla heitä. Toimittajat eivät ymmärrä uhriutumisen merkitystä: annetaan koulukiusaajalle mahdollisuus uhriutua ja kiusatusta tulee säälittävä pikkunilkki. Tämä on pienistä asioista kiinni.”

Jahangirista tuli koomikko sattumalta. Kauppatieteiden maisteri sattui näkemään tuttavansa lavalla, ja halusi kokeilla myös. Vähitellen yritysmaailma vaihtui kokonaan stand-up lavoihin ja radiotyöhön. Jahangiri hurjastelee stereotypioilla: kun muslimiperheessä kasvanut iso tumma mies tekee pilaa vaikkapa naisten äänioikeudesta, on monella katsojalla kestämistä.

Harva tulee ajatelleeksi, että Jahangiri on itse feministi ja kasvanut perheessä, jossa äiti on matriarkka.

”It’s all about the exaggeration”, Jahangiri hymyilee siteeratessaan kollegaansa, yhdysvaltalaiskoomikko George Carlinia.

Jahangirin vanhemmat muuttivat Iranista Suomeen pojan ollessa kymmenvuotias. Syynä oli juuri se, millä Jahangiri itsensä tänään työllistää: Suomen yhteiskunnan vapaus.

”Kun joskus pohdiskelin kotona, kehtaanko puhua Mannerheimista ja sotaveteraaneista, isäni muistutti, että jos et uskalla sanoa noita asioita, loukkaat meitä: tulimme äitisi kanssa Suomeen, jotta sinulla oliai vapaus. Jos haluat hyssytellä, olisimme voineet jäädä Iraniin.”

Ja niin Ali Jahangiri puhuu. Tällä hetkellä suunnitteilla on provosoiva ”Poliittisesti epäkorrekti” – show, joka esitetään vain kerran niille, joiden kantti kestää.

”Komiikan ajatus on nauraa yhteisesti niille asioille, joille muualla ei voi nauraa.”

Teksti ja kuva: Salla Nazarenko

Ali Jahangiri tukee Vikesiä hyväntekeväisyyskeikalla syksyllä 2014! Tule sinäkin mukaan!