Skip to main content
Uutiset

Aapo Parviaisesta Vikesin uusi valtuuskunnan puheenjohtaja

Kirjoittajalta 25.5.201521 elokuun, 2018Ei kommentteja

Viestintä ja kehitys -säätiön taustayhteisöt kokoontuivat Helsingissä 20. toukokuuta valitsemaan säätiölle uuden hallituksen ja valtuuskunnan. Säätiön pitkäaikainen valtuuskunnan puheenjohtaja Elina Grundström luopui tehtävästään, hoidettuaan sitä ansiokkaasti viimeiset yhdeksän vuotta.

Elina Grundström

”On ollut hienoa seurata Vikesin kehittymistä viestintä-alan järjestöjen yhteistyöstä ihan oikeaksi, alan toimijoiden omaksi säätiöksi. Meidän tulee jatkossakin pitää ääntä siitä, että olemme ainut suomalainen media-alan toimija, joka tekee sananvapaustyötä kehittyvissä maissa käytännössä. Vikesissä ei vain puhuta, vaan tehdään”, Grundström muistutti ja kehotti uusia toimijoita olemaan ylpeitä järjestöstään.

Säätiön valtuuskunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ylen uutistoimituksessa taloustoimittajana työskentelevä Aapo Parviainen, joka kuunteli Grundströmin saatesanoja tarkasti.

Parviainen tuntee Vikesin jo entuudestaan. Hän on toiminut puheenjohtajana muun muassa kokouksessa, jossa säätiö perustettiin vuonna 2005. Uransa toimittajana Aapo Parviainen aloitti Lapin radiossa freelancerina loppuvuodesta 1989. Uutistoimittajaksi hän siirtyi seuraavan vuoden alussa. 1990-luvun puolivälissä hän muutti Helsinkiin, missä hän on työskennellyt Ylen ja MTV3:n uutistoimituksissa siitä lähtien. Taitavien ja tunnettujen puheenjohtajien linja säätiön hallinnossa siis jatkuu.

Grundströmin kaltaisen kokeneen toimittajan ja kirjailijan panos Vikesin kehitykseen on ollut merkittävä ja hänen tekemänsä työ keräsi paljon kiitosta. Grundström myös esitti säätiön taustayhteisölle kaksi tärkeää toivetta:

”Ensinnäkin haluaisin, että Vikesin taustayhteisöt jaksaisivat edelleen keskittyä säätiön talouden ja hallinnon kehittämiseen, vaikka hankkeisiin liittyvä yhteistyö saattaisikin joskus vaikuttaa mielenkiintoisemmalta. Toiseksi haluaisin nähdä Vikesin tukemassa venäläisiä journalisteja ja kansalaisyhteiskuntaa, varsinkin Pietarin alueella.”

Tälläkin hetkellä Vikes tukee toimittajien ammattiliittojen vahvistumista Keski-Aasian alueella hankekoordinaattori Jarmo Koposen johdolla. Lisäksi Vikes on mukana uudessa kolmivuotisessa EU-hankkeessa, jossa koulutetaan toimittajia Baltian maista, Slovakiasta ja Tsekistä.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Juha Rekola

Vikesille valittiin kokouksessa myös uusi hallitus ja varajäsenet. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa edelleen Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola.

Säätiön toiminnanjohtaja Niklas Kaskeala esitteli taustayhteisöille vuoden 2015 toimintasuunnitelman ja kertoi kesäkuun alussa pidettävästä organisaation kehittämispäivästä. Kaksipäiväisessä kokouksessa kehitetään säätiön hankehallintoa sekä toimintaa yhteistyössä hallituksen, valtuuskunnan jäsenten sekä hankekoordinaattorien kanssa.

Tavoitteena on entistä tunnetumpi ja vahvempi sananvapaussäätiö, jonka toiminnan media-alan tekijät kokevat omakseen.

Teksti ja kuva: Vikesin koordinaattori Maiju Mitrunen