Kehitysjournalismin palkinto

Journalismi auttaa parhaimmillaan ymmärtämään maailmaa ja sen monimutkaisia ilmiöitä. Kestävä kehitys ja siirtolaisuus ovat aikamme polttavia kysymyksiä, ja laadukas journalismi syventää ymmärrystämme niistä. Vuonna 2020 teemana oli muuttoliike ja siirtolaisuus. Palkinnon voitti Taina Tervonen jutullaan ”Kadonneiden laiva”. Ylen Ulkolinja-työryhmä sai kunniamaininnan.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon juhliakseen laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Riippumaton asiantuntijaraati valitsi vuoden 2020 voittajaksi freelance-toimittaja Taina Tervosen ja hänen Image-lehdessä julkaistun juttunsa ”Kadonneiden laiva”. Kunniamaininnan raati antoi Ylen Ulkolinja-työryhmälle mobiililaitteille tarkoitetusta erikoisartikkelista ”Maria pakenee kahden pienen tyttärensä kanssa kiristystä, väkivaltaa ja kuolemaa – yli 700 kilometrin pakomatka kävellen ja liftaten Hondurasista Meksikoon

Video palkinnon julkistamisesta ja voittajien haastattelut:

Raatiin kuuluivat:

  • Reetta Räty, Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessori
  • Outi Salovaara, freelancetoimittaja, Vikesin hallitus
  • Hannamari Shakya, dokumentaristi, dokumentaarisen valokuvauksen asiantuntija
  • Maria Suoheimo, SPR:n kansainvälisten ohjelmien päällikkö
  • Rauli Virtanen, ulkomaankirjeenvaihtaja, tietokirjailija

Voittajalle myönnettiin 3 000 euron rahapalkinto.

Kehitysjournalismiksi raati katsoi sisällöt, jotka käsittelevät globaalin kestävän kehityksen teemoja, uudistavat yleisön mielipiteitä ja asenteita ja tarjoavat uudenlaisia näkökulmia kehittyvien maiden todellisuuteen. Mukaan kannustettiin erityisesti innovatiivisia journalismin muotoja kaikilta journalismin aloilta. Tietokirjat oli kuitenkin rajattu kilpailun ulkopuolelle.

Vuonna 2020 kilpailun teema oli globaali muuttoliike ja siirtolaisuus. Palkittava journalismi voi käsitellä esimerkiksi muuttoliikkeen syitä, vaikutuksia niin lähtö- kuin kohdemaissa, yksittäisten siirtolaisten kokemuksia tai muuttoliikettä osana globaalia kestävää kehitystä.

Ehdokkaiksi kilpailuun etsittiin vuosien 2019–2020 aikana suomeksi, ruotsiksi, saameksi tai englanniksi journalistin ohjeisiin sitoutuneessa mediassa julkaistua journalistista sisältöä, jonka kohdeyleisö on Suomessa.

Ehdokkaiksi esitettiin loka-marraskuussa yhteensä 58 eri journalistista tuotetta tai tekoa.

Vuonna 2020 palkinto on osa Olen eurooppalainen -hanketta, jota tukee Euroopan komissio. Ehdokkaita seuraavalle palkinnolle etsitään loka–marraskuussa 2021 ja palkinto jaetaan seuraavan kerran tammikuussa 2022.

Lisätietoja

Pekka Reinikainen
Vaikuttamistyön suunnittelija
Suomen Punainen Risti
pekka.reinikainen@punainenristi.fi
040 178 2235

Esa Salminen
Viestinnän asiantuntija
Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes
esa.salminen@vikes.fi
050 464 9532

Kehitysjournalismin palkinto -logo
SPR logo
Vikesin pieni logo
Helsingin Sanomain säätiön logo
Journalistiliiton logo